Pljučni rak

Pljučni rak je pogosta vrsta raka. V Sloveniji je tako pri moških, kot pri ženskah na tretjem mestu po pogostnosti pojavljanja. Na drugem mestu je pri ženskah rak dojke, pri moških rak prostate. Na prvem mestu pri obeh spolih pa je nemelanomski rak kože.

O raku govorimo, kadar se celice določenega tkiva nekontrolirano razmnožujejo in razraščajo in tvorijo skupek tkiva ali tumor, ki prerašča v okolno zdravo tkivo. Rak lahko nastane v kateremkoli tkivu ali organu telesa v vseh starostnih obdobjih, pogosteje pa se pojavi po 50 letu starosti.

Rak se širi po telesu na tri načine. Z mesta nastanka prerašča v okolno tkivo (iz pljuč raste v prsno steno ali v medpljučni prostor), širi se lahko po limfnih poteh v bezgavke ali s krvjo po celem telesu. Tumor na mestu nastanka imenujemo primarni tumor, ki v nadaljnjem razvoju bolezni sprošča rakave celice, ki s krvjo ali po limfnih poteh potujejo po celem telesu. Na mestu kjer se ustavijo se rakave celice ponovno razmnožujejo. Rakavo tkivo se tudi tam razrašča in tvori tako imenovane zasevke- metastaze ali sekundarne tumorje. Pljučni rak najpogosteje zaseva v jetra, nadledvične žleze, v kosti in možgane.

Glede na patološke značilnosti delimo pljučni rak v drobnocelični (mikrocelularni karcinom ) in nedrobnocelični (nemikrocelularni karcinom). Nemikrocelularni rak pa je lahko ploščatocelični (epidermoidni karcinom ) ali žlezni-adeno karcinom.